Výsledok hľadania pre slovo: karamel
karamelizácia -ie ž.
1. odb. proces premeny cukru na karamel za teploty vyššej ako 120 °C
2. tech. proces, pri ktorom sa sklený textil pred laminovaním vystaví na určitý čas vyššej teplote
karamelizovať nedok. odb.
1. (~; čo) uskutočňovať karamelizáciu, meniť na karamel
2. (o cukre) meniť sa na karamel
karamelka -y ž. ‹f› potrav. cukrovinka z cukru, škrobového sirupu, s prídavkom plnotučného mlieka a tuku, prípadne mletých orechov, kakaa a pod., pri výrobe karamelizovaná: kávové, mliečne karamelky;
karamelkový príd.: karamelkový obal na karamelky
karamelový → karamel
karamel -u m. ‹f < šp < port› potrav. hustá až tuhá látka (cukrové farbivo) hnedej farby, ktorá vzniká zahrievaním (karamelizáciou) kryštálového cukru nad 120 °C, pálený cukor;
karamelový príd.: karamelový pohár; karamelový odtieň žltohnedý
<<< karambolový karát >>>